Myofaskia
”Kehossamme ei ole erittelyä, olemme yhtenäinen kokonaisuus päästä varpaisiin, jossa kaikki on kiinni kaikessa. ”Nykyaikaisen ” anatomian tutkimuksen alkaessa keinot, joilla ihmiskehoa on tutkittu ovat olleet melko suoraviivaisia ja käytetyt välineet eivät ole olleet hienovaraisia taikka tarkkoja. Kehoa on käsitelty, kuten ruhoa, ja se on leikelty osiin. Näin ollaan kyllä saatu selville, kuinka esim. hauislihas kulkee olkapäästä kyynärvarteen, mutta samalla on tuhottu yhteydet, jotka jatkuvat hauislihaksen jänteistä molempiin suuntiin rintakehään ja kyynärvarresta rannetta kohti.

Mitä myofaskia sitten on? ”Myo” tarkoittaa lihasta ja ”faskia” tarkoittaa sidekudosta, eli suomeksi voisi puhua lihas-sidekudoksesta. Lihaksesta tiedetään jo aika paljon, sidekudoksen tai faskian tutkimuksessa ollaan edetty viimeisten parinkymmenen vuoden aikana melkoisesti, mutta se on edelleen aika tuntematonta aluetta. Tiedetään, että lihaksen tarkoitus on tuottaa liikettä, mutta mitä sidekudos tekee meissä?

3-1-of-1

Faskia sanan alle mahtuu monta erilaista sidekudoksen tyyppiä, riippuen siitä missä suunnasta olemme tarkastelemassa kehoa. Ihomme alla on, sekä lihasten väleissä on kerros löyhää, nestemäistä, hattaran tapaista sidekudosta. Löyhän sidekudoksen alla on märkäpuvun lailla koko kehoamme ympäröivä tiheä ja kalvomaisempi ”toinen iho”, joka pitää lihasryhmien ja luiden muodostamaa kokonaisuutta kasassa. Tämä alla yksittäisen lihaksen pintaa ympäröi niin ikään kalvomainen sidekudoksen kerros joka kietoutuu lihaksen ympärille, kietoutuen yhtälailla lihaksen sisällä olevien lihassyykimppujen, yksittäisten lihassyiden ja yksittäisten lihassäikeiden ympärille. Yhdessä nämä lihaksen eri yksiköitä ympäröivät faskiakerrokset muodostavat lihaksen jänteen, joka osittain kiinnittyy luuhun ja osittain jatkaa matkaa kohti seuraavaa lihasta, seuraten tiettyjä toiminnallisia jatkumoita. Lihaksen jänne ei siis pysähdy luiseen kiinnityskohtaansa, vaan osa siitä jatkaa eteenpäin – tämä mahdollistaa voiman tehokkaamman siirtymisen liikkeen aikana, sekä rasituksen jakautumisen laajemmalle alueelle.” (http://www.fysiomelanen.com/myofaskia.html)

Soita 0503782481 tai täytä oheinen lomake.

Lomakkeella voit tiedustella vapaita aikoja tai lähettää muun vapaamuotoisen viestin.

4 + 3 =

© fysiorepo

YHTEYSTIEDOT

fysioterapeutti/psyykkinen valmentaja
Tuomas Repo (1871912-8)
Standertskjöldinkatu 1
(Louhos Training)
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

E-Passi